Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

st.a.co. - Στριτ Αρτ Κονσέρβατορς



Η ομάδα στριτ αρτ κονσέρβατορς (st.a.co) ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2012 από συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, μαζί με φίλους τους, με κοινό ενδιαφέρον την προστασία και συντήρηση των έργων τέχνης του δρόμου, της street art, των graffiti –όταν δεν θίγουν ιστορικά κτήρια και μνημεία-και κυρίως των δημόσιων τοιχογραφιών.

Οι δημόσιες τοιχογραφίες είναι έργα προσβάσιμα, που επιδιώκουν τη συνδιαλλαγή με τους θεατές τους. Τολμούν να αντιπαρατεθούν με όλους και όχι μόνο με το εκπαιδευμένο και καλλιεργημένο, φιλότεχνο κοινό.



Συχνά δίνουν λόγια και εικόνα στις σκέψεις και τα αισθηματά μας. Αλλάζουν, επεκτείνονται, υποφέρουν, και χάνονται μαζί μας.

Η ακεραιότητά τους εξαρτάται από τον ίδιο τον ιστό της πόλης.
Δεν είναι όλα τα έργα "όμορφα", "καλά" ή "ωραία", ούτε μας αρέσουν όλα το ίδιο.

Όμως είναι εκεί και μας προκαλούν να τα διαβάσουμε. Περνάμε και τα χαιρετάμε κάθε μέρα. Συνεχώς ανακαλύπτουμε νέα έργα, επεμβάσεις, επεκτάσεις, καταστροφές.
Είναι εκεί για να αλληλεπιδράσουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης.








Τα έργα του δρόμου "ζουν" μαζί μας, μακριά από μια μουσειακή προστασία. Υπάρχουν δίπλα μας, χωρίς προθήκες και τζάμια, χωρίς καταγραφικά και έλεγχο της υγρασίας, χωρίς φύλαξη.
Η ύπαρξή τους αποδεiκνύει την αισθητική, την ανοχή, το σεβασμό και την κατανόηση της κοινωνίας στην οποία έχουν παραδωθεί.





Αυτός είναι ο λόγος που μας έκανε να βγούμε από το εργαστήριο να ψάξουμε και να διαβάσουμε αυτά τα ανυπεράσπιστα έργα, που καθημερινά γεννιούνται και συνιστούν ένα νέο ανοιχτό χώρο ζωής και τέχνης.
Προσπαθούμε να τα καταλάβουμε, να τα τεκμηριώσουμε και να βρούμε λύσεις για τη διατήρησή τους.
Οι επεμβάσεις μας είναι ήπιες και στοχεύουν στην προσωρινή-συνήθως- διάσωσή τους.
Πιστεύουμε ότι η σημαντικότερη δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε είναι η προσπάθεια για την αναγνώριση και αποδοχή των έργων από το κοινό τους,.
Η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα τους έχει για εμάς μεγάλη σημασία γιατί κάθε τοίχος -εκτός από ιδιοκτησία κάποιου- είναι κομμάτι του δημόσιου χώρου όπου ζούμε, τον διαμορφώνουμε και μας διαμορφώνει.




Ήδη έχουμε καταγράψει μεγάλο αριθμό έργων, με έμφαση στα υλικά, τις τεχνικές κατασκευής τους και την ιδιαίτερη παθολογία τους. Κάθε εβδομάδα εμπλουτίζεται το αρχείο μας με νέο υλικό τεκμηρίωσης έργων και νέες σωστικές ή πιο συστηματικές επεμβάσεις.
Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει τη διερεύνηση υλικών κατασκευής και υλικών και τεχνικών συντήρησης και σύντομα περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο εργαστηριακών δοκιμών όσο και από εφαρμογές σε πραγματικές συνθήκες δρόμου.
Συζητούμε και διερευνούμε το θέμα της ηθικής και δεοντολογίας της Συντήρησης των έργων του δρόμου και ανοίγουμε ένα διάλογο με καλλιτέχνες και θεατές.
Ακόμη, επειδή πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για τη συντήρηση είναι η αναγνώριση, η κατανόηση και η αλληλεπίδραση με ένα έργο τέχνης, έχουμε διοργανώσει περιπάτους με φίλους στην αθηναϊκή σκηνή της τέχνης του δρόμου και εργαστήρια για παιδιά με δημιουργία έργων σε δημόσιους χώρους (σχολεία), παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Στα σχέδιά μας για το μέλλον είναι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εντύπου για τη την τέχνη του δρόμου και τη συντήρησή της, η πιο συστηματική διοργάνωση εργαστηρίων σε σχολεία, η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής σελίδας για την παρακολούθηση τοίχων που αλλάζουν, η υιοθεσία ιστορικών έργων του δρόμου, η συνεργασία με φορείς που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι άλλο μας φανεί στο δρόμο ενδιαφέρον, χρήσιμο και λειτουργικό για τη διατήρηση των έργων του δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου